beetraf

понедельник, 19 декабря 2016 г.

Проблема лідера та лідерства в студентській групі. Соціально-психологічний клімат у групі та його вплив на її працездатність

Проблема лідера та лідерства в студентській групі. Соціально-психологічний клімат у групі та його вплив на її працездатність.
Лідерство – це здатність окремої особистості спонукати інших діяти, «запалювати», надихати їх на певну активність і діяльність.
Лідер – член групи, який спонтанно висувається на роль неофіційного керівника в умовах певної, специфічної та досить значущої ситуації, щоб забезпечити організацію спільної діяльності людей для найбільш швидкого й успішного досягнення спільної мети.

Між лідерством і керівництвом є суттєва різниця:
-лідер регуляція міжособистісних стосунків у групі- керівник регулює офіційні відносини;
-лідерство виникає за умов мікросередовища (яким є мала група), керівництво – елемент макросередовища;-лідерство виникає стихійно, керівник будь-якої реальної соціальної групи або призначається, або обирається.;- лідерства менш стабільне- керівництво – явище стабільніше;
-керівництво підлеглими порівняно з лідерством має чіткіше визначену систему санкцій;
-процес прийняття рішення керівником значно складніший- лідер здебільшого приймає безпосередні рішення, які стосуються групової діяльності;
сфера діяльності лідера – здебільшого мала група- сфера дії керівника ширша, оскільки він репрезентує малу групу в ширшій соціальній системі.
Якості притаманні лідеру:зацікавленість у досягненні групової мети;енергійність;ініціативність і соціальна активність;емоційна стійкістьупевненість у собі;організаторські здібності;досвід і навички організаторської діяльності;розумові здібності;доброзичливість і емпатія;емоційна привабливість тощо.
Умови які повинен дотримуватися офіційний лідер: Використовувати добре організовану цікаву справу, Враховувати стосунки в кожній мікрогрупі, В оцінках товаришів бути справедливим, об’єктивним,Уміти прогнозувати соціально-психологічні наслідки тих або інших спільних справ.
Лідер здійснює найбільший психологічний вплив на групу загалом і окремих її членів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий