beetraf

суббота, 3 августа 2013 г.

26) Форма організації навчання. Характеристика загальних форм організації навчання (індивідуальні, індивідуально-групові, групові, фронтальні).

26) Форма організації навчання. Характеристика загальних форм організації навчання (індивідуальні, індивідуально-групові, групові, фронтальні).
Форма організації навчання – зовнішнє вираження узгодженої діяльності вчителя та учнів, що здійснюється у встановленому порядку і в певному режимі. Головними особливостями організаційних форм навчання є: по-перше, певний зовнішній вияв функцій учителя і учнів відповідно до розпорядку; по-друге, діяльність учителя і учнів здійснюється в певних часових межах; по-третє, склад учнів може бути постійним (клас на уроці) або змінним (при виконанні лабораторних робіт); по-четверте, існує певний порядок спілкування вчителя з учнями (на уроці вчитель безпосередньо дає учням навчальну інформацію); по-п’яте, організаційна форма навчання не пов’язана з характеристикою процесу навчання, його основними закономірностями.

Індивідуальне навчання. За такої організації навчальної діяльності учень виконує завдання індивідуально, але за допомогою вчителя (вивчення підручника). Воно досить ефективне, оскільки враховує особливості розвитку дитини, індивідуалізує контроль за перебігом і наслідками навчальної роботи. Тепер використовується у формі репетиторства і консультування. Індивідуально-групова форма навчання. Згідно з нею вчитель займається з групою дітей (10-15 осіб), навчальна робота має індивідуальний характер, оскільки діти різного віку неоднаково підготовлені. Учитель по черзі опитує кожного учня, пояснює новий матеріал, дає індивідуальні завдання. Тепер її використовують в малокомплектних сільських школах, де на уроці одночасно навчаються учні різних класів. Сутність групового навчання полягає в тому, що учнів одного віку розподіляють на класи, заняття з ними проводять поурочно за наперед складеним розкладом. Усі учні працюють над засвоєнням одного й того ж матеріалу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий