beetraf

суббота, 3 августа 2013 г.

22) Управління школою. Внутрішкільний контроль. Директор школи, його заступники, їх функції. Колегіальні органи управління школою.

22) Управління школою. Внутрішкільний контроль. Директор школи, його заступники, їх функції. Колегіальні органи управління школою.
Керівництво роботою загальноосвітньої школи здійснюють директор, його заступники з навчальної та виховної роботи, помічник директора з господарської частини. Директора середньої загальноосвітньої школи призначає і звільняє її засновник або уповноважений ним орган. Директор школи виконує такі обов’язки: забезпечує реалізацію державної освітньої політики, діє від імені навчально-виховного закладу; розпоряджається в установленому порядку шкільним майном і коштами, затверджує за погодженням з радою навч.-вих. закладу кошторис та забезпечує його виконання; видає в межах своєї компетенції накази та розпорядження; організовує навч.-вих. процес, здійснює контроль за його ходом і результатами, відповідає за якість і ефективність роботи пед.. колективу, створює необхідні умови для участі учнів у позакласній та позашкільній роботі; за погодженням з радою призначає і звільняє своїх заступників, пед.. працівників і т.д.; за погодженням з профспілкою затверджує правила внутрішнього розпорядку, посадові обов’язки працівників; створює умови для творчого зростання вчителів, пошуку та використання ними ефективних форм і методів навчання та виховання; несе відповідальність перед учнями, батьками, працівниками та загальними зборами, засновником, місцевими органами влади.
Заступник директора з навчальної роботи організовує та контролює процес навчання школярів, їх загальноосвітню і трудову підготовку, всебічний розвиток і поведінку; перевіряє виконання навчальних планів, якість знань, здійснює керівництво з методичною роботою вчителів. Заступник директора з виховної роботи організовує позакласну виховну роботу і дозвілля учнів, надає допомогу класним керівникам, вихователям, підтримує зв’язки з позашкільними установами, громадськими організаціями, причетними до виховання молоді. Помічник директора з господарської частини відповідає за збереження шкільних будов і майна, матеріальне забезпечення навчального процесу, санітарний стан школи, протипожежну безпеку.
Існує громадський орган – рада школи, яка бере участь у вирішенні важливих питань життєдіяльності учнівського і педагогічного колективу. Рада організовує виконання рішень загальних зборів; затверджує річний план, режим роботи школи; підтримує громадські ініціативи щодо навчання та виховання учнів; визначає шляхи співпраці з науково-дослідними установами; вносить пропозиції щодо морального і матеріального заохочення вчителів.
Внутрішкільний контроль – систематична, цілеспрямована перевірка роботи вчителя адміністрацією школи. Його мета – домогтися оптимальної відповідальності діяльності школи державним стандартам. Повинен мати індивідуальний характер, що потребує здійснення контролю за роботою кожного члена колективу. Він має бути систематичним, раціональним, всебічним. Поділяють на такі види: Класно-узагальнюючий – передбачає виявлення рівня знань і вихованості учнів, якості роботи класного керівника, методів викладання. Фронтальний – спрямований на вивчення стану викладання окремих предметів у всіх або окремих класах. Тематичні – перевірка роботи всього колективу над певною проблемою, рівня знань і вмінь учнів з теми або предмета. Персональний – перевірка продуктивності викладацької діяльності. Оглядовий – перевіряє стан шкільної документації, трудової дисципліни, навчального обладнання.


Комментариев нет:

Отправить комментарий