beetraf

воскресенье, 18 декабря 2016 г.

Дефектне спілкування

Дефектне спілкування
Дефектне спілкування — це відносно неповноцінне спілкування, яке меншою мірою виявляється в ділових контактах, але заважає щирості, довірливості, легкості і людській близькості в неформальному міжособистісному спілкуванні.
Дефекти спілкування - перешкоди, що створюються людиною, яка має певні особистісні якості; вони виявляються в згорнутості контактів і змістовної сторони спілкування, ненавмисному спотворенні дійсних мотивів співрозмовника, знижені успішності спілкування і задоволеності спілкуванням з боку партнера.
Вони не зачіпають глибинних характеристик спілкування і особистості, не викликають згубних наслідків і тривалих змін в особистості і самопочутті партнера зі спілкування, що, наприклад, властиво для маніпулятивного чи іншого виду деструктивного впливу.

Однією з причин появи дефектів неформального спілкування може бути надмірна інтенсивність ділового спілкування, що виснажує нервову систему, знижує потребу в неформальних контактах, звужує простір і час, відведений на спілкування поза роботою (наприклад у працівників довідково-інформаційної служби). Також дефекти спілкування можуть з'являтися унаслідок тривалої примусової або добровільної ізоляції людини, різноманітних зовнішніх обставин і наявності певних особових властивостей у партнерів по спілкуванню.
Можна виділити менш суттєві дефекти спілкування, які стосуються не змістовної його сторони, а супроводжуючої його експресії, є наслідком недостатньої комунікативної умілості і викликають легке роздратування або подив співбесідника (манера розхитуватись під час розмови, багатозначно піднімати брову, постійно саркастично кривити рот, відволікатися тощо).
Розвиток у суб'єкта психологічного захисту (використання захисних механізмів регресії, заперечення, інтелектуалізації, проекції, заміщення) неминуче робить спілкування дефектним і за змістом, і за способами взаємодії, і за кінцевими результатами цієї взаємодії. Сильний розвиток психологічного захисту завжди перешкоджає нормальному людському спілкуванню, породжує психологічні бар'єри між людьми. Певний тип психологічного захисту, сформований в дитинстві, приводить до того, що людина в групі завжди прагне грати одну і ту ж роль, бажаючи приховати під маскою невпевненість, скутість, страх.
Дефектні характеристики спілкування ірраціональні за своєю природою, не усвідомлюються повною мірою і виникають знову і знову як тільки створюється загроза самооцінці, позитивному «Я» даної людини, незалежно від партнера, ситуації, віку, досвіду, навичок спілкування. Часто дефектне спілкування межує з деструктивним або переходить ці межі.
Дефекти спілкування тісно пов'язані з акцентуацією характеру. Порушення спілкування, нездатність до глибокого психологічного контакту властиві людям з певною особистісною спрямованістю і особливою структурою характеру.
Акцентуація характеру - крайні варіанти його норми, за яких окремі риси характеру надмірно посилені і тому виявляється вибіркова уразливість до певного роду психогенного впливу при достатній і навіть підвищеній стійкості до інших.
Люди з різними типами акцентуації характеру демонструють певні особливості взаємодії, які виявляються у сфері неформального спілкування.
Істероїдна спрямованість. Спілкування і поведінка осіб істероїдної спрямованості мають досить чіткі характеристики: драматизація подій при емоційній холодності; перебільшення власних емоційних станів, претензії бути більш цікавим, ніж є насправді; чутливість до зворотного зв'язку, до емоційних станів інших, вразливість; навіюваність і самонавіюваність; прагнення бути в центрі уваги, вимога визнання, егоцентричність, брехливість, симуляція; активність і компетентність в спілкуванні, висока потреба в контактах і лідерстві, експансивність. Ці риси особистості викликають у навколишніх підсвідоме бажання «поставити її на місце» і накладають відбиток на ділові і особисті відносини.
У важких ситуаціях для істероїдів типовою є «втеча в хворобу; сама хвороба
—      особлива форма реакції на стрес — розглядається як форма невербальної комунікації для привернення уваги, любові, маніпуляції оточуючими. Акцентуантів цієї спрямованості відрізняють безмежний егоцентризм, жадання підвищеної оцінки, нарцисизм, емпатія, уміння втертися в довіру. Проте вони не здатні підтримувати тривалі дружні контакти, працюють нижче за свої можливості, часто обдурюють. В число їх рис входять також нестійкість поведінки, хаотична діяльність, високі домагання, самовпевненість і самодемонстрація. Істероїди мають неглибокою емоційну сферу, не терплять тих, хто «вищий»; вони — фантазери, «лідери на годину».
Нарцисизм є квінтесенцію істероїдності. Понад усе «нарцисів» відрізняє демонстративність, егоцентризм і внутрішня суперечність. У їх самосвідомості існують два образи «Я», які не перетинаються, не узгоджуються: перша «Я»- концепція — реалістичніша, але мало розвинена, інфантильна; друга «Я»- концепція (грандіозне «Я») — захисна, ідеалізована, фальшива конструкція. Саме цим пояснюються невпевненість, інфантильність, незрілість і егоцентричність. Причини нарцисизму — надмірна і безрозсудна материнська любов, надмірна опіка, які ведуть до «грандіозного Я». З іншого боку — жорстке виховання, що формує боязкість, невпевненість.
Нарцисичні особи дуже страждають і часом відчувають до себе ненависть. Не люблять себе і тому не люблять, побоюються інших. Їх характеризують такі риси, як інфантилізм, егоцентрична спрямованість мотивів і потреб, відчуття неповноцінності, постійна душевна і фізична втома, заклопотаність, іпохондрія, відчуженість, божевільне прагнення до досконалості, що забезпечило б постійну емоційну підтримку, захоплення, пошану.
Можна виділити п'ять складових синдрому нарцисизму:
-       надмірна ідеалізація тих, з ким вони зустрічаються, подальше розчарування і знецінення дружніх і інтимних взаємин, заздрість до об'єктів ідентифікації, ненависть до подібних собі, переслідування їх як захист від власної неспроможності;
-       низька здатність до навчання і засвоєння нового, відсутність або слабкий прояв творчості, непродуктивність, низька мотивація в діяльності, самоствердження;
-       егоцентричність сприймання і мислення, монологічність спілкування, некритичність;
-       нерозвиненість морально-етичної сфери, відсутність високих цілей або декларативність їх;
-       маніпулятівність.
Шизоїдна спрямованість. Людям з такою акцентуацією властивий страх неформальних контактів. У них відсутня емпатія, характерна незграбність і соціальна невправність, висока зверненість всередину, напруженість. Міміка шизоїдів невиразна, емоційність невелика. Вони неадекватні, швидко стомлюються від неформальних контактів, не розуміють причин швидкого охолодження в стосунках і важко переживають розриви, погано прогнозують відносини, насилу піддаються переконанню, уперті (у мисленні); є відданими, відповідальними, нестерпними в особистому житті.
Психастеніки, сенситивні. Психастеніків у сфері спілкування відрізняють інтуїція, скромність, ранимість, педантичність, точність формулювань, скритність, висока ерудиція. Досить часто у них спостерігаються похмурий настрій, сумніви, аутистичні схильності, недолік енергії, при цьому — постійна зайнятість і невміння відпочивати; сильна прив’язаність до рідних; комплекс неповноцінності.
Сенситивні акцентуанти — боязкі, соромливі люди, які бояться залишитися одні, прив'язані до рідних, люблять старших друзів. Їм властива висока інтуїція і відчуття неповноцінності. Сумлінні, ранимі, вони недостатньо енергійні, але дуже відповідальні, чутливі до оцінок. У них виникають суїцидальні думки. Сенситивний тип іноді розглядається як варіант шизоїдного типу.
Сенситивність і сором’язливість, будучи близькими, мають істотну відмінність: сенситивність як акцентуація формується в 16-19 років, а особистісна сором’язливість формується в ранній період життя дитини.
Епілептоїдна спрямованість. Ці акцентуанти незвичайно товариські, гіперсоціальні, але при цьому похмурі, ревниві, конфліктні, схильні до неробства, афективності. У них виявляється повна відсутність сором’язливості, вони не люблять колективних ігор і змагань.
Акцентуації мають спільні риси з психопатіями, але їх головна відмінність полягає в задовільній адаптації акцентуйованої особистості до життєвих обставин. Суттєві порушення поведінки, спілкування, дезадаптація виявляються лише в скрутних умовах. Задовільна адаптація таких осіб виявляється в безпомилковому виборі партнера для спільної роботи і відпочинку. Наприклад, у важких ситуаціях істероїди вибирають собі в компанію представників психастенічного типу, оскільки ті не заважають задоволенню їх егоцентризму.
До властивостей особистості, що приводять до стійких дефектів спілкування, можуть бути віднесені також тривожність, ригідність і деякі аналогічні властивості.
Тривожність (неспокій, страх) - індивідуальна психологічна особливість, що полягає в підвищеній схильності відчувати неспокій в різних життєвих ситуаціях, у тому числі і таких, де ніщо до цього не схиляє.
Тривожність як властивість особи виявляється в особливих труднощах і недоліках спілкування, робить його неповноцінним, згорнутим, одностороннім. Вона заважає відкритому, щирому спілкуванню, вносить елемент підозрілості, необгрунтованих страхів, є перешкоджаючим чинником.
Нерідко тривожна людина погано розуміє, що саме їй говорять, що пропонують, про що питають, оскільки захоплена побоюваннями, очікуванням зриву домовленостей, неспокоєм з різних причин. Тривожні люди часто звертаються з проханням або доручають одну і ту ж справу відразу декільком людям. Саме ця обставина спричиняє невдачу: кожен сподівається, що інший виконає це доручення. Повторювані невдачі і розчарування в людях, образи і непорозуміння лише збільшують тривожність. Утворюється хибне коло.
Існує два види тривожності:
-       невротична — несвідоме переживання неспокою, спрямоване в майбутнє, з певним змістом, при якому зберігаються критика і можливість корекції;
-       психотична — могутнє, нестримне, абсолютно некоректоване, беззмістовне переживання.
Особистісні особливості тривожних людей такі: неспокій, порушення діяльності, непереносимість важких ситуацій, невпевненість в собі, відчуття неповноцінності. Зовнішній світ тривожна людина сприймає як сповнений небезпекою; тривожність збільшується в ситуаціях загрози самооцінці, знижені точність оцінки дій, саморегуляція. Тривожна людина швидко впадає в паніку якщо виникає невизначеність. Нерідко у таких людей формуються своєрідні захисні фіксовані реакції-автоматизми: знизування плечима, підкидання брів, покусування губ тощо.
Тривожна особистість має виражені властивості: манія до порядку, прагнення все регламентувати, створювати для себе правила і заборони. Такими людям властиві особлива суворість в думках, ощадливість і скупість, що виявляються вельми обтяжливими для партнерів з неформального спілкування.
Як і підвищена тривожність, ригідність, недостатня пластичність (особливо властива холерикам і меланхолікам), формує дефектність спілкування, заважає людині швидко пристосовуватися до змінних умов. Для ригідних людей важкою є, наприклад, ситуація конфронтації, дискусії. Зазвичай вони прагнуть ухилитись від подібних ситуацій не через некомпетентність або непідготовленість, а тому, що вже мають досвід невдалої взаємодії в стресовій ситуації.
Ригідність - ускладненість, інколи до повної нездатності, зміни наміченої суб'єктом програми діяльності в умовах, що об'єктивно вимагають її перебудови.
Ригідність в психології розуміється як інертність, в'язкість, додержування догм. Межа, протилежна ригідності, — флексибильність. Між ними існує маса відтінків пластичності.
Ригідність — це стан і властивість особистості, властивість темпераменту і характеру; активний опір змінам; явище, близьке до упертості, яке виявляється як в мисленні, так і в поведінці. Це фіксована форма поведінки, що часто виникає в ситуації стресу. За Р.В.Залевським, ригідність — складність або нездатність коректувати програму, елементи діяльності і поведінки відповідно до вимог ситуації при різному ступені їх усвідомлення і прийняття (Залевский, 1971).
Ригідні особи зазвичай авторитарні і дуже консервативні в своїх поглядах, прив’язаностях, звичках. Окрему групу складають соціально ригідні особи, які погано передбачають ролі інших і погано виконують свої ролі. Позитивна сторона ригідності — мала підвладність відволікаючим впливам, проте ця властивість мало компенсує ті дефекти спілкування, з якими вимушений стикатися будь-який партнер ригідної людини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий